Apgar Skoru


APGAR SKORU NEDİR? 

APGAR SKORUNU ETKİLEYEN DURUMLAR NELERDİR?

   Her ebeveynin öncelikli isteği sağlıklı bebekler dünyaya getirmektir. Peki bebeğin doğar doğmaz sağlıklı olduğunun anlaşılması için hangi testlere tâbi tutulduğunu biliyor musunuz? Bir çoğumuz bebeğin doğar doğmaz kilosunu ve boyunu merak ederiz ama bunlar kadar merak edilmesi gereken önemli bir değer de Apgar Skorudur.


Fotoğraf: Tuğba Aydın instagram @seftalianalog

    Fotoğraf: Tuğba Aydın  📷@tubiaydn

Apgar Skoru Nedir?

   Apgar Skoru; bebeğin doğumunun 1ve 5. dakikasında uygulanan önemli bir testtir. Yenidoğanın durumunu yansıtır ve acil bir müdahale gerekip gerekmediğinin karar verilmesine yardımcı olur. Apgar skorunda test edilen 5 ölçüt vardır: Solunum tipi, Kalp atım hızı, Cilt rengi, Kas tonusu, Refleks yanıtı.

Solunum tipi:

Normal bir şekilde nefes alıp verebilen ve kuvvetlice ağlayabilen bebeklere 2, zayıf ve düzensiz bir şekilde nefes alıp verebilen bebeklere 1, hiçbir şekilde nefes alamayan bebeklere ise 0 puan verilir.

Kalp atım hızı:

Bebeğin kalp atım hızı 100 ve üzerinde ise 2, 100 ün altında ise 1, kalp atışı yok ise 0 puan verilir. 

Cilt rengi:

Puanlama yapılırken; bebeğin elleri, ayakları ve vücudu pembe ise 2, vücudu pembe iken sadece el ve ayakları mavi halde ise 1, bebeğin her yerinde morarma ve soluk renk mevcut ise 0 puan verilir.

Kas tonusu:

Kuvveti yerinde olan ve kendiliğinden kolları ve bacaklarını gerebilen yeni doğan bebeklere 2, hafif güçsüzce kıvırabilen bebeklere 1, hiçbir şekilde direnç göstermeyen bebeklere ise 0 puan verilir.

Refleks yanıtı:

Bebek; ağlama, hapşırma, öksürme ya da kendini geri çekme gibi tepkilerden birini veriyorsa 2, yüzünü buruşturuyor ya da kuvvetsiz ağlıyorsa 1, tepki vermiyorsa 0 puan verilir.

Apgar skor tablosuna göre skor;

7-10 arasında ise bebek normal

4-6 arasında ise normalden düşük

1-3 arasında ise durum kritiktir.


Apgar skorunu hangi durumlar etkileyebilir?

Alkol ve sigara kullanımı,

Hipertansiyon,

Damar hastalıkları,

Doğumun uzaması bu sebeplerden bazılarıdır.

Doğum sırasında ise;

Anestezi süresinin uzaması,

Kordon dolanması,

Doğumsal anomaliler,

Solunum yolu tıkanıklıkları,

Akciğer enfeksiyonları apgar skorunu düşürebilir.


Yorumlar